Asuntojen hinnat halpenevat maalla ja kallistuvat kaupungissa

Asuntojen hintojen kehitys on jatkunut viime vuosien ajan samaa rataa ilman suurempia poikkeuksia. Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, että kaupungeissa hinnat nousevat ja maaseudulla laskevat. Tämä johtuu siitä, että suomalaiset muuttavat maaseudulta kaupunkiin.

Muuttoliikenne on edelleen maalta kaupunkiin

Tämä muuttosuunta on ollut toki käynnissä jo pitkään, mutta nyt ne maaseudun pikkukylät alkavat jo olla tyhjillään eikä loppua tyhjenemiselle näy. Ihmiset maaseudun kylissä käyvät vähiin kuin kaljat ja lonkerot Kurvin Alepassa Kallio Block Partyn aikana. Muutama vanha tölkki vain nuokkuu hyllyllä.

Ja kun muuttajia on paljon, hinnat nousevat. Juurikin Helsingin kalliossa on asuntojen keskimääräiset hinnat nousseet eniten Suomessa. Toinen merkittävästi kallistunut alue löytyy Oulusta ja sen kaupunginosasta Välivainiosta. Molemmissa kaupunginosissa, Oulun Välivainiolla ja Helsingin Kalliossa hinnat ovat nousseet parin viime vuoden ajan jopa 5 prosenttia vuodessa.

Halpojen talojen ja hiljaisten naapurustojen ystävien kannattaa muuttaa maalle. Eniten talojen hinnat ovat laskeneet Itä- ja Pohjois-Suomessa, tarkemmin Kymenlaaksossa ja Lapissa. Ei sinänsä hämmennä tuo Kymenlaakson hintojen putoaminen, kukapa sitä haluaisi muuttaa Kouvolaan, varsinkaan näin syksyllä. 

Pieksämäellä soi blues asuntojen hinnoissa

Savolaistollukoille kuitenkin tiedoksi, että hintojen perusteella ajateltuna vähiten haluttu seutu löytyy Savosta. Tarkemmin sanottuna Etelä-Savosta ja Pieksämäeltä. Sieltä kaupungista, joka tunnetaan Juice Leskisen yli 16 minuuttia kestävästä biisistä Pieksämäen Asemalla Blues, joka on toki mainio biisi ja uskoisin, että varmasti myös hyvä ajankuva tuollaisesta 80-luvun aikaisesta Pieksämäen asemasta. Epätoivoon auttaa pelkkä mielikuvitus.

Pieksämäellä, bluesistaan huolimatta, asuntojen hinnat laskivat viime vuonna jopa yli 12 prosentteihin.

Kaupungista maalle muuttaminen kasvattaa neliöitä

Mutta millä sitten rahoittaa asumisensa? Se riippuu tietysti siitä, että paljonko haluaa asunnostaan maksaa ja onko muuttamassa maalle vai kaupunkiin.

Paras vaihtoehto on muuttaa kaupungista maalle, koska silloin jää melko lailla sukanvarteenkin. Tai Kouvolaan tai Pieksämäelle, jos tahtoo sellaista glooriaa elämäänsä. Pienellä kaupunkiasunnon hinnalla saa jo melko ison talon maaseudulta ja samalla pääsee sinne rauhaan. Voi huoletta soitella huuliharppua ja pestä pyykkejä halvalla yösähköllä ilman, että seuraavassa yhtiökokouksessa se kyttäävä mummo alkaa naputtaa, että siellä ne öykkäröivät muutenkin koko ajan, vaikka eivät edes ole kotonaan ja minun kissalla on kiikarit hukassa, koska unohtuivat pesutupaan ja tuo sama tyyppi, joka pesee pyykkejä asunnossaan yöllä kunnostautuu myös kiikareiden varastamiseen pesutuvasta aamuisin. Koska ei nuku ollenkaan, vaan elää kuin vampyyrit.

Jos kokee itsensä onnekkaaksi ja haluaa ostaa talon, voi myös esimerkiksi lotota. Vaikkapa EuroLotto tarjoaa arvonnan joka keskiviikko, joten viikonloppuna voikin sitten jo lähteä asuntokaupoille, kun on vienyt Gunnarin ja Ole-Einarin nenän edestä mukavan kokoisen miljoonapotin. Viking Lottohan on yhteinen Pohjoismaisille lottoajille, joten siinä on mukana myös kivaa maajoukkuehenkeä. Varsinkin ruotsalaiset on aina mukava voittaa. 

Kun sen maatalon kivan kokoisine pihoineen on vihdoin ostanut, on syytä opetella sitten myös möyrimä
än omalla pihallaan. Kaikki meistä ei ole syntynyt viherpeukalo suussa, mutta onneksi esimerkiksi netistä löytyy paljon käteviä oppaita siihen, kuinka saada feng shui toimimaan puutarhassa. Ja siellähän voi sitten vaikka joogata samalla, koska siinä ihmisen sielu puhdistuu varsin kätevästi ja se on myös fyysiselle kunnolle erittäin hyvä asia. 

Kannattaa muistaa, että vaikka kukat kukkivatkin kesällä, on puutarhaa syytä hoitaa aina syksyn tuloon saakka, jotta talvi menee sitten mukavasti ja keväällä saadaan uudet kukat ennen naapuria kukkimaan.

13 Aug 2017